2015. március 29., vasárnap

Lenmagos kifli

Szintén a Nők lapja konyha desszert különszámából van a recept. Korábban már sütöttem, de most a recept ugyanaz maradt, csak az elkészítésén változtattam.

Hozzávalók:

 60 dkg liszt
1 evőkanál só
4 dkg élesztő
10 dkg vaj
4 dl langyos tej
2 tojás sárgája

A hozzávalókat jó alaposan megdagasztjuk. Míg egy szép fényes felületű tésztát kapunk, ami már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Belisztezzük a tetejét és meleg helyen a duplájára kelesztjük.


Ha megkelt, újra átgyúrjuk, és kettévágjuk a tésztát. Az egyik fél tésztadarabot lisztezett deszkán kb. 40 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk. A másik felét pedig tegyük egy kiolajozott tálban a hűtőbe, terítsük le folpackkal, hogy az már ne keljen tovább.


A kört nyolc egyforma háromszögre szeljük.



Fogunk egy háromszöget, és a szélesebb felénél fogva feltekerjük, de előtte a két sarkot behajtjuk, így igazi kifliformát fogunk kapni. (nem fog a csúcsa helyesen kiállni)


Majd szorosan feltekerjük a kiflinket a keskenyebbik oldal felé:


Aztán húsz percet hagyjuk őket pihenni, addig a sütőt melegítsük elő 180 fokra és a másik tésztafelet pedig tegyük ismét szobahőmérsékletre, hogy magához térjen. Majd egy tojás sárgája és egy evőkanál víz keverékével kenjük le őket. Ha szeretnénk valamilyen magot szórni rá (szezám, szotyi, tökmagdarabok, len stb.) akkor az most tegyük meg. Aztán amíg sül az első adag kifli, addig tegyük meg a fenti lépéseket a tészta másik felével is, miután lisztezett deszkán átgyúrtuk.


És íme a kész kiflik:







És aki nélkül ez nem jött volna létre. Legalább is ma. Nimród. Az ő kérésére sütöttem meg ezeket a gyönyörűségeket: :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése